SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır? Ahrefs ve Serp Sonuçları Destekli!


+ - 0

SEO uyumlu makale yazmak, yazılan makalenin Google’de üst sıralara çıkmasında en büyük etkenlerden biridir. Peki nedir bu SEO uyumlu makale? Kime göre neye göre SEO uyumlu makale yazacağız?

Deneyimli olduğunuz bir konuda mükemmel bir makale yazabilir, o yazıda kullanıcın aradığı tüm bilgileri de vermiş olabilirsiniz. Fakat makale başlığı ve alt başlıklarınız arama sorgularına göre iyi optimize edilmemişse yazdığınız makale ne kadar mükemmel olsa da o makaleden ziyaretçi almanız mümkün değil.

Burada dikkat edeceğimiz iki önemli nokta var. Birincisi makalemizi kullanıcı için yazacağız. İkinci ise Google için optimize edeceğiz. Bu iki kuraldan birini es geçersek başarıya ulaşmamız çok güç olacaktır. Her ikisini de uygun şekilde makalemizin içeriğinden harmanlayacağız. Peki bunu nasıl yapacağız?

seo uyumlu makale yazma teknikleri

Kullanıcın Ne Aradığını Bilmek!

Kullanıcılar bir ürün, hizmet veya belli bir konuda bilgi almak istediklerinde bizim tahmin edemeyeceğimiz hatta bize çok ilginç gelen sorgularla Google’de arama yapabilirler. Buna kendi sektörümden bir örnek vererek konuyu daha iyi anlamanızı sağlamak isterim.

Medikal ürün sektöründe akülü tekerlekli sandalye satıyorum. Hedef kelimelerimden biri üzerinden örnek vereyim.

Hedef kelime: Akülü tekerlekli sandalye

Kullanıcıların birçoğu: Akülü tekerlekli sandalye fiyatları, akülü sandalye çeşitleri, akülü sandalye modelleri gibi sizin de tahmin edeceğiniz farklı varyasyonlarda arama yapmaktalar. Ancak hiç de azımsanmayacak bir kısım insan ise şu sorguları yaparak arama yapıyor.

İlginç arama sorguları: Sakat arabası, engelli elektrikli araba, özürlü akülü araba…

Bu ilginç kullanıcı sorgularına yüzlerce hatta binlerce örnek verilebilir. Daha fazla örnek vererek meramımı anladığınızı umarak direk konumuzun diğer ayrıntılarına geçiyorum.

SEO Uyumlu Makale Yazarken Kullanıcıların Sorgularını Alt Başlıklarda Kullanalım

Evet bu kısım oldukça zor. Bir kısım kullanıcıların yaptıkları Google aramaları gerçekten başka insanlar için çok saçma gelebilir. İnsanların bir kısmına saçma gelen sorguları makale içeriğinde geçirmek o insanlar için makalemizi değersiz kılabilir. Ve fakat öte yandan bunu yapmazsak “görece” saçma gelen sorgularla Google’de arama yapan kullanıcıları da kaybetmiş oluruz.

Burada yazarın becerisi devreye giriyor. Birçoğuna göre saçma gelen, öte yandan belli bir kesimin yaptığı arama sorgularını ustaca makalemizde geçireceğiz.

Nasıl?

Hedef kelimemiz ve ilginç arama sorgularından örnekler vererek kısa bir SEO uyumlu makale örneği verelim.

“Halk arasında sakat arabası, özürlü arabası diye de adlandırılan akülü tekerlekli sandalye modelleri. Bla bla bla…”

Olay bu kadar basit. Peki biz insanların bir ürün veya hizmet konusunda bilgi almak istediklerinde Google’ye ne yazarak arama yaptıklarını nereden bileceğiz?

Bunun için iki yöntem var. Birincisi tamamen ücretsiz Google serp sonuçlarından faydalanmak, ikinci ise Ahrefs’in Keywords Expoler bölümünü kullanmak. Elbette herkesin Ahrefs satın alıp kullanmak gibi bir imkanı olmayabilir. Bu nedenle ilk olarak SEO uyumlu makale yazarken Google serp sonuçlarından nasıl faydalanacağımızı anlatalım.

Google Serp Sonuçlarına Dayalı SEO uyumlu Makale Yazmak

Ana konumuz “Seo uyumlu makale” olduğuna göre ilk olarak Google’ye “Seo uyumlu makale” yazıyoruz.

Kullanıcılar bunları da sordu

Google’de bir sorgu yapıldığında Google kullanıcıların o sorguya ilişkin kullanıcıların en çok neyi sorduğunu gösteren “kullanıcılar bunları da sordu” bölümünde yer alan uygun kelimeleri yazacağımız makalemizin alt başlıklarında kullanıyoruz. Sadece bununla yetinmiyoruz. Aynı sorgu için sayfayı en aşağıya çekiyoruz.

İlgili aramalar

İlgili aramalar kısmında yer alan arama sorgularından uygun olanları da makalemizin alt başlığına ekliyoruz.

Tamamen ücretsiz olarak yararlanacağımız yöntemler bunlarla sınırlı değil elbette. Farklı soru türlerini görmek / öğrenmek için çoğu kişinin bilmediği alt tire özelliği kullanacağız.

Örnek sorgu: SEO___uyumlu makale

Çıkan sonuç:

google serp sorgusu

Gelin bunu bir de video eşliğinde izleyelim.

Yukarda izlediğiniz video da alt tire kullanarak nasıl farklı sorguları bulacağımızı da öğrenmiş olduk. Aynı videoda Ahrefs üzerinden Keywords Expoler aracını kullanarak daha derinlemesine sorgu türlerini nasıl bulacağımız da anlatılmakta.

Yorum Yap